Природата е водач и учител, който може да ни разкрие вдъхновение по странен начин.
Във Венецуела, където река Кататумбо се среща с езерото Маракайбо, има гръмотевични бури, които имат продължителност около 300 дни всяка година. Светкавици от облак  до облак удрят до 280 пъти на час. Дори когато времето в околните райони е отлично, над това езеро често има буря. Местните казват, че мълнията се вижда до 400 км разстояние. Бурята обаче е нещо повече от любопитен природен феномен, защото корабите я използват, за да им помогнат да се ориентират от векове.

В Мароко можете да намерите кози, които се катерят по дърветата. Козите са добре известни с това, че са отлични планински катерачи, но дърветата са по-трудни за четириногите. Козите се катерят само на арганови дървета, за да ядат плодовете, подобни на маслини, които растат там. Плодът има от един до три ядки вътре, които след това козите ще изплюят, а фермерите ще съберат. След това фермерите правят масло от тези ядки, което освен, че е кулинарен деликатес е и полезно за кожата ви. Козите нямат представа колко са важни за производството на това масло.

Много хора смятат, че вълните се случват само в океана, но Бразилия е дом на най-дългата вълна в света и това се случва в река Амазонка. През февруари и март всяка година водата от Атлантическия океан се търкаля в реката, за да създаде най-дългата вълна в света. Всяка вълна може да бъде висока над четири метра и да продължи повече от половин час. Тези вълни са достатъчно мощни, за да унищожат къщи и да извадят дървета направо от земята. Вместо бягство по хълмовете при идването на тази вълна, някои хора предпочитат да сърфират по нея. Това е опасна вълна за сърфиране, но всяка година професионални сърфисти се появяват, за да яздят удължената вълна. През 2003 г. бразилски сърфист кара вълната за 37 минути и изминава 12,5 километра.Светкавицата от безкрайна буря е ориентир за корабите в морето. Козите са естествени събирачи на ядки за хората. А почти безкрайните вълни са възможност за сърфисти, търсещи силни усещания. В продължение на хиляди години хората са намирали решения на проблемите си в природата. И дори най-странните природни явления могат да бъдат възможности за тези, които мислят извън рамката.

Коментирай