Розмарин – „маслото на знанието, паметта и концентрацията“*
* препоръчва се на всички любопитни близнаци 🙂
Член на семейството на ментата, Rosmarinus officinalis е силно ароматен храст, който е широко известен с употребата си в традиционни ястия като картофи, агнешко, пуешко, пиле и др. Древните египтяни, римляни, евреи и гърци са смятали розмарина за свещен и често са го използвали в лечебните си практики. Родом от средиземноморските райони, това ароматно растение образува подобни на иглички листенца, от които се извлича етеричнот масло.
Основни химични компоненти: 1,8-цинеол, а-пинен, камфор
Маслото от розмарин включва химическите съставки 1,8 цинеол и алфа пинен, които са общоизвестни със своите обновяващи свойства. Химичният състав на маслото от розмарин допринася за способността му да отблъсква насекомите и да влияе на настроението. Пиненът и камфорът са монотерпените, отговорни за способността на маслото от розмарин да отблъсква насекоми. Тези химикали също така правят маслото от розмарин толкова стимулиращо, позволявайки му да има подобряващ ефект върху настроението. Този изключително разнообразен химичен профил е и причината за широката гама от възможни приожения на маслото.
Употреби и ползи от етерично масло от розмарин:
  • Химическият състав на етеричното масло от розмарин му придава обновяващи свойства, които могат да бъдат както енергизиращи, така и успокояващи. Когато трябва да учите за голям тест, да запомните слайдовете си за презентация по време на работа или просто да завършите проект, просто дифузирайте масло от розмарин в помещението, в което работите. Докато обновяващият, зелен аромат на масло от розмарин се разнася из стаята, вие ще можете да се съсредоточите върху задачата.
  • Вероятно най-разпространеното приложение на растението розмарин е в кулинарията. За щастие, етеричното масло от розмарин може да се използва като заместител в любимите ви ястия. Ако имате любима рецепта, която изисква розмарин, можете лесно да добавите една до две капки масло от розмарин към меса или традиционни предястия, за да добавите вкус или да подпомогнете здравословното храносмилане.
  • Опитвате се да се отпуснете? Позволете на обновяващите свойства на етеричното масло от розмарин да успокоят тялото и душата ви в края на дългия ден, като създадете релаксираща вана с етерично масло. Добавянето на етерични масла към топла вана ще ви помогне да създадете успокояваща, релаксираща среда, в която ви да си починете – както психически, така и физически.
  • Подобно на много други, етеричното масло от розмарин може да бъде полезно за поддържане на плътна, здрава коса. Когато искате да подпомогнете пищния вид на косата си, помислете за използването на масло от розмарин, когато си правите стимулиращ масаж на скалпа. За максимален ефект, комбинирайте маслото от Чаено дърво.
  • Поради своя подмладяващ аромат и обновяващи свойства, маслото от розмарин често се използва за масаж. За успокояващ масаж, можете също да смесите масло от розмарин смасло от полеганала гаултерия (Wintergreen), за да охладите и отпуснете кожата. Когато искате релаксиращ масаж, смесете лавандула с масло от розмарин за намаляване на стреса.
Внимание:
Възможна чувствителност на кожата. Дръжте далеч от деца. Ако сте бременна, кърмите или сте под наблюдение на лекар, консултирайте се с Вашия лекар. Избягвайте контакт с очите, вътрешните уши и чувствителните зони.

Коментирай