0 items - 0.00 лв. 0

Дяволът е в детайлите

Етерични масла
Печатните грешки са невнимателни правописни или пунктуационни грешки. Те обикновено са незначителни, но не винаги. Понякога тези малки грешки могат да струват милиони долари.

НАСА - американската космическа агенция, прави малка грешка през 1962 г., която има голямо въздействие. Техният космически кораб, наречен "Маринър 1", е изстрелян през 1962 г. с цел да лети до планетата Венера. Космическият кораб е роботизиран, така че на борда не е имало хора. Поради това навигацията му се контролира от софтуер. За съжаление лицето, което отговаря за писането на софтуера, е забравило един знак – тире. Това липсващо тире причинява неизправност на софтуера. Космическият кораб се взривява след излитане, което струва на НАСА 80 милиона долара!
80-те милиона долара на НАСА в канализацията всъщност реално са дребни в сравнение със загубите на Мизухо. Японска компания, наречена Mizuho Securities, губи стотици милиони долари поради малка печатна грешка.Цената на акциите на J-Com се продава за 610 000 йени (приблизително 6 000 долара) за акция. Служител на Mizuho желае да продаде 1 акция за 610 000 йени, но поради небрежна печатна грешка  продава 610 000 акции за 1 йена всяка!
Това струва на Mizuho Securities около 340 милиона долара за един ден. Грешката води до нестабилност на японския пазар. 
Както грешките на НАСА, така и грешките на Мизухо са класически неволни грешки.В историята има случаи, когато хората съзнателно са използвали печатна грешка, за да променят смисъла на съобщението.
Императрица Мария Фьодоровна, съпруга на цар Александър III, умело използва препинателни знаци, за да спаси мъж от изгнание. Съпругът й пише заповед, която изпраща мъж на заточение в Сибир.
Пише: „Извинете невъзможно, да бъда изпратен в Сибир“.
В първоначалната заповед царят казва, че отмяната на наказанието е невъзможна. След като Фьодоровна премества запетаята, смисълът напълно се промени.
След нейната редакция пише: „Извинете, невъзможно е да бъда изпратен в Сибир.“
С едно ловко замахване на писалката човекът е свободен. Тази интелигентна редакция е всичко, което е необходимо, за да се промени значението от изгнание на милост.
Помислете върху детайлите в своето ежедневие. Приоритизирайте ги. 

 

Коментирай