Какво представляват "замърсените" масла?
Quote from Time Quality on 16.09.2021, 10:50Най-често се касае за неволно замърсяване с пестициди, пластмаси или тежки метали, които не са били отстранени от маслата, в процеса на тяхното производство.
Например, при използването на една и съща инсталация за производството на различни видове масла, е възможно известно количество от едно масло да попадне в състава на друго.
В други случи, поради липса на достатъчни средства, е възможно след дестилирането му, маслото да е било съхранявано за определен период в неподходящи за целта пластмасови опаковки. Проблемът тук произтича от факта, че някои масла взаимодействат с пластмасата, при което вредни за здравето вещества, като например пластификатори и пфталати, попадат в етеричното масло.
Възможно е, също така, нежеланите замърсители да попаднат в растенията преди тяхното дестилиране. Такъв е случаят с пестицидите, с които някои култури се пръскат, и тежките метали, съдържащи се в почвата.
За щастие, замърсителите в маслата са лесни за откриване чрез тестване на продуктите с относително елемнтарни и евтини методи за изследване.
Най-често се касае за неволно замърсяване с пестициди, пластмаси или тежки метали, които не са били отстранени от маслата, в процеса на тяхното производство.
Например, при използването на една и съща инсталация за производството на различни видове масла, е възможно известно количество от едно масло да попадне в състава на друго.
В други случи, поради липса на достатъчни средства, е възможно след дестилирането му, маслото да е било съхранявано за определен период в неподходящи за целта пластмасови опаковки. Проблемът тук произтича от факта, че някои масла взаимодействат с пластмасата, при което вредни за здравето вещества, като например пластификатори и пфталати, попадат в етеричното масло.
Възможно е, също така, нежеланите замърсители да попаднат в растенията преди тяхното дестилиране. Такъв е случаят с пестицидите, с които някои култури се пръскат, и тежките метали, съдържащи се в почвата.
За щастие, замърсителите в маслата са лесни за откриване чрез тестване на продуктите с относително елемнтарни и евтини методи за изследване.